Ett litet igångsättningsschema för Toppen

Har tänkt ut nu hur jag ska undvika att Toppen ska få flippen när man börjar rida henne från och med imorgon. Jag förutsätter att hon kommer imorgon eftermiddag. Så att på det mest skonsamma sättet få henne ridbar och klar i kroppen för kursen så ska jag:

Tisdag em: Longering med sadel tills hon fått bort den mesta energin och sen sitta upp och rida en stund på volten tills hon känns bra och lydig. Max 40 min totalt.

Onsdag morgon: Longering med sadel ca 15 min. Sen uppsutten ridning och samma som ovan, och avsluta med en liten uteritt. Max 50 min.

Onsdag em: Jenny kommer ut och rider, men jag är med och ser så att allt går bra till en början.

Torsdag morgon: Rida ut skritt, trav och galopp ca 40 min.

Torsdag Kväll: Hoppning på volten inför helgen. Lätt hoppning, typ studs för att få igång benen och ryggen på henne.

Hoppas hon kommer hem imorgon nu bara!


Saknar min plutt!

Ja, Toppen är ju fortfarande hos hingsten i Västerås, men hon ska komma hem imorgon. Jag saknar henne massor! Hon står bara där i en mörk box... Får bara gå ut när dom mockar åt henne... När hon kommer hem ska jag skämma bort henne. Hon ska få en massa morötter och så ska hon bli tvättad och pussad på. Jag har tvättat alla hennes grejer och så ska hon bli fin i fötterna av Odd också (förhoppningsvis, annars är vi körda inför kursen).

Ett litet problem kan vara att hon inte har ridits på en vecka och inte ens fått göra av med energin i en hage... Så det kan bli liite galet när hon ska ridas första dagarna. Måste nog longera innan rätt ordentligt så att hon får bocka av sig den mesta överskottsenergin innan jag sitter upp. Å andra sidan är det kanske bra att hon fått ladda upp sig lite inför kursen som kommer att kräva ganska mycket av henne... Det återstår att se. Vill bara att hon ska komma hem nu!

I förra veckan red jag även Merillo två dagar. Han är så fin att rida! Hoppade som sagt i onsdags och då var han duktig. Det märks att det hjälper att låta honom hoppa med jämna mellanrum. Sen red jag ut på bullandöcykelvägen i torsdags och övade på att rida i korta läder. Det var hur härligt som helst, och inte så värst jobbigt som jag trodde det skulle vara. Merillo var så lyhörd för mina hjälper och det var en ren fröjd. Han njöt nog lika mycket som jag då han fick sträcka ut lite emellanåt =)



Hoppträning och Askö Stuteri

I fredags som sagt så hopptränade vi. Vi gjorde en jättebra uppvärmning som Toppen gjorde galant. Hon var mjuk och framåt så det kändes bra. Sen ställde vi upp en bana som vi satte på runt 60 cm. Det var ganska tvära svängar men Toppen var en kämpe och även fast vi kom fel så hoppade hon! Hon är så modig och ärlig så det märks att hon tycker det är roligt! Lite bilder från Fredagen:

         


Sedan åkte hon iväg i söndags för att få träffa sin första pojkvän som blev Fighting Alpha! Han var riktigt stilig, krallig men lätt i typen och jättefint huvud. Han blev riktigt förtjust när han såg henne ;)
Hon var lite istadig att lasta, men hon har ju inte åkt transport på ett halvår. Men när hon väl var inne så var det inga problem alls. Stod förvånansvärt stilla och var inte stressad alls. Skönt! Nu saknar jag henne redan, hon är ju min lilla plutt... Men hon har det bra i en stor box med luftigt halm och en massa hö, och så kommer hon ju hem om några dagar igen=) Sen blir det uppladdning inför fälttävlanskursen!

Vårtecken i stallet...

...brukar kännetecknas av STORSORTERING!

Har spenderat 7 timmar (inkl mockning åt Toppen, ridning, fika och nattning) med att sortera BÅDE Renées och mitt skåp och ryktlådor. Jag tycker faktiskt det är ganska kul och jag kände det bara kliade i fingrarna när vi skulle sätta igång. Slängde lite grejer, men fick en stor hög med grejer som vi ska försöka hinna sälja på loppis nån gång. Sedan har jag gjort iordning i skåpen så att man lätt kan se vad man har för något. Det behövdes verkligen och det blev riktigt fint! Nu har jag bara 11 ton läder att smörja...  Men det ordnar sig nog någon solig och varm dag, vilket säkerligen inte blir i helgen då det tydligan ska bli regn och rusk =(

Red till Brevik med Cindy idag och det var hur mysigt som helst och hästarna fick verkligen sträcka ut! Toppen var brunst-fjantig och tittig till en början men när hon fick galoppera på så glömde hon bort allt som kunde vara läskigt=) Svanur och Cindy var inte långt bakom och puffade på bra!

På söndag ska vi åka iväg och betäcka Toppen med Fighting Alpha! Ska bli så spännande och det känns så kul nu när det verkligen är en fin hingst. Har redan börjat fundera på namn till fölet...


Promenad med Cathy

Var ute i stallet i det fina vädret igår och pysslade med Cathy.
Hade först tänkt att bara träna NH men på väg till volten ångrade jag mig och tog en promenad i skogen istället. 

Vädret var ju kalasfint så kunde inte hålla mig. Vi tog Långdalen ner och mötte Marie och Matilda som red på Lina. Cathy såg dem inte först då dem var dolda bakom timmerstaplarna så hon blåste upp sig och blev jättespänd. Stannade till och väntade in Marie och när Cathy förstått att dem inte skulle äta upp ett litet fullblod kunde vi passera. Efter det tog jag stigen direkt till höger efter första hagen och gick en sväng i skogen.

Cathy tyckt det var kul, spännande och lite läskigt då det var blött i marken på vissa ställen och hon sjönk några centimeter.
Men hon knallade på fint bakom/bredvid mig och det kom bara ett par skutt. På ett ställe där det var extra blött tog hon ett skutt upp på en liten bergsknalle så att hon stod ovanför mig. Hon såg riktigt förvånad ut, som om hon inte förstod hur hon kommit dit. Gick upp på det lilla berget och vi fortsatte vår promenad. Hon var riktigt duktig i skogen, inget snubbel och så fort det var uppför/nerför tog jag henne bakom mig och hon gick snällt bakom utan att försöka gå om.

På vägen ner från täpporna var det riktigt lerigt men hon knallade på och verkade inte det minsta skraj trots att hon gled lite och fastnade något.

På Långdalen blev hon lite mer spänd och blev rädd ett par gånger men jag fortsatte bara gå och ignorerade henne och då lugnade hon sig fort.

Gick sedan upp på volten för att träna NH mend det gick sådär. Hon var väldigt spänd, springig och tittig där så jag tränade inte så länge. Hon fick syn på Jenny/Toppen och Sara/Dust när dem var på väg ut en tur och gjorde då en galopprusning men jag fick stopp på henne. Efter det tränade vi bara en kort stund då hon blev väldigt spänd och varken jag eller hon fick ut något av det.

I stallet pratade jag med Lotta och fick vet att hon var tvungen att flytta hem på söndag, så tråkigt!

På söndag blir det NH-träning igen och då får jag även sällskap av Lena och Pemberly. Får se om jag åker ut en sväng på lördag och tar en till mysig skogspromenad med lilltjejen.



Fighting Alpha + Mexican Top Model = Sant?



            
  



Vad tycks!? Lite fakta:

Fighting Alpha


Född 1991 e. Landjonker u. Aralda e. Farn u. Miralda e. Amor

Mankhöjd 168 cm

Fighting Alpha började sin karriär som bruksprovsvinnare i Redefin 1994 med ett totalindex på 134,13

Dressyr 131,12 (2:a)

Hoppindex 127,18 (1;a).

Han är en son till en av de bästa Landadel sönerna, Landjonker (Frühling). Landjonker har själv flertalet segrar svår hoppning.



Egna prestationer


Han är en enastående tävlingshäst med över 150 placeringar (varav 27 vinster) i svår hoppning och han har hoppat in över 400 000 Euro under Lars Nieberg.

Han var bl a 4:a i världscupsfinalen i Las Vegas, 1:a i Grossen Preis i Milano, m fl.

Svår hoppning internationell GP:

  • 1:a 27 gånger
  • 2:a 24 gånger
  • 3:a 18 gånger
  • 4:a 17 gånger
  • 5:a 19 gånger 

Fighting Alpha är en väldigt hållbar hingst, vilket han bevisat med vinst i Warsteiner Champions Trophy 2008, som 17-åring.

Antogs i Hannonveraner Förbundet år 2000.

Genom hans avkommors kvalitet blev han intagen i Oldenburg Internationall och 2005 togs han in i Holstein på försök.




Om Fighting Alphas nedärvning


Han har lämnat flera avkommor i svår hoppning bl a

  • Friendly Guy-00 ue. Graphit
  • Fiadora 13 -01 ue Argentinus,
  • Giotta E -01 ue.Gimpel
  • Fighting Fit -02 ue Graf Lehndorff. Godkänd hingst
  • Fundskerl 3 - 03 ue. Accord II Premiehingst i Verden -05
  • Frederik 96 -01 ueGrand Royal m fl.

Hans avkommor har förutom sin stora hoppförmåga även bra gångarter. 



Lars Nieberg om Fighting Alpha
 


”- Arbetsvillig, otroligt försiktig med superridbarhet och temperament som han också förvärver. Väldigt klok häst” 

(Info taget från www.askostuteri.se)




Mexican Top Model



Född 2006 e: Funambule u. Bold Pollen ue: The Noble Player

Mankhöjd 162 cm

Dotter till den vinstrika hingsten Funambule som blev championhingst 2003 på 2-årslistan. 4 segrar, Prix des Chènes Gr 3, Prix de la Porte Maillot Gr 3 och Prix de Palais Royal Gr 3. Trea i Dubai Poule d'Essai de Poulains Gr 1.

FUNAMBULE kom till fransk avel 1991, far där till över 40 vinnare av mer än
110 löpningar och över 16 miljoner FF. Hans avkommor hade under 2003 sprungit in ca 350 000:- Euro vilket har gett honom en 52 placering av de bästa 100 hingstar vars avkommor tävlar i Frankrike.

 T.v, Funambule.


Egna meriter

Top Model är hittils utbildad i upp till L:c nivå i dressyr och hoppningen är påbörjad så smått. Löshoppningsrekordet ligger i dagsläget på 1,20 m (har endast löshoppats en gång i sitt liv än sålänge), och förväntas slå det med tiden.


Sara Inborr om Mexican Top Model:

"-Top Model är idag en mycket social och välriden 4-åring med tre bra gångarter och en utmärkt hoppförmåga med en försiktighet som man sällan ser hos fullbloden. Otroligt ambitiös och modig häst med potential för framtiden."











Cathys första NH-lektion

Igår var det premiär, jag och Cathy hade vår första NH-lektion tillsammans.

Det gick i alla fall riktigt bra! Jag fick mycket beröm för mitt lugn, min tydlighet och att jag läste hästen så pass bra.



Bosse tyckte Cathy var riktigt fin och "rolig". Hon har verkligen alla nerver på utsidan så det gäller att vara lugn, tydlig och ha massor av tålamod.




Tänkte åka ut till stallet 2-3 ggr/veckan och träna henne i NH och allmän hantering och såklart fortsätta med NH-lektionerna tills Pollen kommer hem.




Tack för bilderna Sara!

Toppens nya hopprekord!






120 centimeter :D

<3


första hoppträningen igår!

Ja, igår va då Åsa ute och höll hoppträningar för oss. Äntligen så fick man träna och få lite hjälp :)
Det va jättekul och Nikki va duktig, lite seg vissa stunder men gick ändå på och tyckte det va roligt. Vi hade bara gymnastikhoppning men det var väldigt nyttigt och det behövdes!

I slutet fick vi hoppa lite högre vilket också va roligt så hästarna fick ta i lite. Fick några bra tips att tänka på så nu får vi träna lite själva innan Åsa kan komma ut nästa gång :)

 


Hoppträning för Åsa Abrahamsson 9/4 - 10





       

Hoppträningen i sig var jättenyttig. Toppen kändes OK, lite seg emellanåt men det var så skönt att ha någon som stod på marken som kunde säga åt en vad man skulle göra bättre. Hoppas det inte dröjer allt för länge innan nästa gång!

Hej hopp!

Har inte skrivit på länge så tänkte jag skulle bidra med ett kortare inlägg...

Toppen och jag trimmar vidare på tisdagarna med dressyren. Nu har vi börjat med nästa steg i utbildningsskalan; Rakriktning! Och det är inte lätt, tycker Toppen. I vänster varv går det finfint, men i höger varv, där är det riktigt riktigt tungt! Hon går mest på tvären och gillar INTE min vänsterskänkel som ber henne att ta i och jobba med yttersidan. Dock tycker Åsa att det går bra, hon är en av de mest ridbara fyraåringarna hon stött på och tänk själv att försöka borsta tänderna med vänster arm. Det tar sin tid att öva upp den styrkan och tekniken! Så det är bara att nöta på.

Ser fram emot hoppningen på fredag, och löshoppningen på söndag! Även kursen på Runsten närmar sig med stormsteg och snart tycker jag ju att det borde vara möjligt att rida till Brevik. Någon som vågat sig på den vägen ännu? Man kanske borde prova en sväng imorgon, någon som vill hänga på? Om det inte går så får man ju vända såklart...

Betäckning i maj står på tur, och som Renée skrev så finns ingen tilltänkt hingst ännu. Innan det kanske man hinner klämma in en galoppträning på Täby?

Borde också hinna lastträna och smörja alla träns m.m... Suck, alla dessa "borden och måsten"! Hoppas värmen kommer snart så att man kan stå ute och smörja utan att frysa fingrarna av sig.

060410

Excon gick väldit bra idag, min duktiga pojke! :) Jenny följde med och fottade. Därför tänkte jag bjuda på lite bilder. Klicka på en bild för att se den i större format ^^






Har uppdaterat släktskapet lite..... och avelsplanerna för 2010

Se Sara´s inlägg, alla är släkt med alla (förutom Svanur, Maja och connemara gänget så klart).

Men nästa år föds det säkert fler släktingar, om nu fullblodsgänget betäcks iår. Kollar hingstar för fullt, men i år blir det halvblod eller westernhästar för hela slanten..

Kolla gärna

Donnerfly (som är Pollens tilltänkta).

Magic Memphis (som jag funderar lite på till Lioness, men har inte bestämt mig för om Lioness ska tas bort ännu, då hon har sin skada i knäet och inte längre håller för ridning, försökt sälja henne till enbart avel, men inte fått henne såld, trots championstam och egna meriter). Fölet blir 100 % gul (dvs bork eller palomino) med den hingsten, vilket är rätt läckert.

Toppen har jag ännu inga direkta planer för ännu, men någon hopphingst ligger nära till hands. Vi får se efter Sara varit på fälttävlans läger i slutet av april.

Silver får vila i år och jag inte ångrar mig längre fram och då blir det i sådana fall en quater/appaloosa igen. Kolla gärna in Soso´s moonlight eller Jacs deduction.

Renee

Första försöket på bloggen

Var hittar man alla bilder ? måste man välja rubrik ?

Usch, skulle också behöva smörja och fixa med alla sadlar, träns mm som ligger och annat som ligger och skräpar i skåpen. Kan inte någon ta tag i förslaget som vi haft flera år i rad om en sk. stallbytardag, där man kan sälja, byta grejor med varandra och kanske bjuda in andra stallar typ evlinge, tuna mfl. Kanske ponnyridning och försäljning av kaffe och bulle mm ? Liten lokal hopptävling samtidigt ?

Men jag har inte riktigt tid att ansvara själv, men har någon annan tid ?????

Renee

RSS 2.0