Lösgörande serpentinövningar

Har du idétorka? Eller är du trött på de vanliga övningarna du brukar träna med din häst för att lösgöra honom? Ta en kik här och se om du får litet inspiration!

Det senaste har vi fått en del frågor här om hur man ska lösgöra sin häst, oavsett ålder så rekommenderar jag serpentiner. Serpentiner är en blanding av ridning på böjt spår och på rakt spår, så man behöver både rakställa och böja sin häst. Detta är gymnasticerande för hästen och tränar också ryttarens koordination.

 

Man kan inte sitta och rida serpentiner utan att hålla ordning på sig själv. När man rider ska man ställa hästen, samtidigt som man ger vikt och skänkelsignaler till hästen. När hästen ställs åt höger ska vänster skänkel dras en aningens bakåt och forma hästens rumpa så den inte svänger ut, samtidigt som höger skänkel formar hästens insida. Samtidigt ska man sitta rakt över hästen och inte luta sig inåt i svängarna.

 

Här kommer ett antal övningar som man kan använda sig av. Rid detta själv, eller tillsammans med andra, men då är kanske en tät att föredra så man inte krockar på mitten.

Jag hoppas att ni kan ha överseende med mina bristande kunskaper i att rita i paint då ridvägarna är ritade i det mediet. Huvudsaken är väl att man förstår vad man ska göra, intesant?

 

Först ut är då den klassiska serpentinövningen, den kan man göra med 2 bågar och uppåt, ju fler bågar dess snävare svängar. Ett ojämnt antal bågar gör att du kommer ut i ett nytt varv, medan med jämnt antal bågar så kommer du ut i samma varv som du började i.

 

Här nedan är grunden för serpentinerna, med 6 bågar.

 

serpentinövning grund.jpg

 

Vidare kan man använda grunden och lägga den på längden istället som på tvären som ovan, då får man ett mer rakriktande moment, där man får jobba på att hålla hästen stadig på den linje man väljer att rida på. Tänk på att rama in hästen med skänklar och tygel för att ge honom ett stöd att utgå ifrån. Håller man om och ger detta stöd blir vinglet mindre.

 

serpentinövning 2.jpg

När man rider yngre hästar kan man ta hjälp av visuella mål, sätt upp koner där du ska göra dina bågar så har hästenn något att fixera sig på. Och När det gäller yngre hästar är det också bra att ta övningarna steg för steg, börja med 2 eller 3 serpentiner, gör det lätt för honom att förstå. Öka successivt svårigheten med fler serpentiner och ha framförallt inte för höga krav! Både för din egen skull och för hästens skull.

 

Nedan är en variant på den vanliga serpentinövningen, där du rider kortare bågar mellan de långa bågarna, detta är en bra övning om din häst har börjat förutspå vilket ditt nästa drag ska bli. På så vis kan du förekomma hästen så han inte börjar gå på ren automatik. Det kräver litet planering och organisation av hjälper men är inte alls så svårt när man väl kommit på hur man ska göra.

 

serpentinövning.jpg

 

En annan klassisk serpentinövning är den där du lägger en volt i själva serpentinböjarna. Rid ett eller flera varv. Detta är en övning som kräver bra planering från ryttaren, tydliga hjälper och att ryttaren ser till att hästen inte svänger ut med rumpan i volterna. Och som väldigt många vet är det lättare sagt än gjort i vissa fall. Denna övningen kan man göra fler eller färre serpentiner med volter, beroende på storleken på volterna och antalet serpentinbågar.

 

serpentinövning 3.jpg

 

En övning som är en blandning av ovan är också ett jättebra sätt att förekomma hästen om han börjat förutspå vad du ska göra. Rid en serpentin med 4 bågar men i första bågen gör du en volt åt antingen höger eller vänster, en 10-15m i diameter och när du är på medellinjen igen så gör du en volt åt andra håller. Så du har ridit en åtta på medellinjen. Rid sedan två bågar, och gör om övningen igen. Variera övningen genom att ena gången svänga direkt till höger och nästa gång till vänster så att volterna inte blir förutsägbara heller.

 

serpentinövning 4.jpg

 

Slutligen så kan man ju variera dessa övningar i oändlighet. Man kan välja att ta en del av varje, och snickra ihopa något själv. Jag vill också uppmana att om du har en bra serpentinövning, var inte rädd för att dela med dig! Så lägger vi till den här i artikeln så flera får ta del av övningen. på så sätt får vi alla ett utbyte, ingen kan allt men alla kan något som någon annan har nytta av!

 

serpentinövning5.jpg

 

Källa: http://dressyr.ifokus.se/Articles/Read.aspx?ArticleId=1ee1793f-da0d-4b81-99b3-360c90d8f032


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0