Hitta avsprångspunkten

 
Rid på en åttvolt i galopp. Efter hand kan du öka svårighetsgraden genom att rida kortare och kortare väg. Illustration: Hella Stening.



Träningstips:
Här är en "evighetsövning" som kan användas för att göra hästen mjuk och lösgjord. Ryttaren tränar på att rida till en bra avsprångspunkt. Övningen är även en bra förberedelse för att i framtiden kunna rida korta vägar.

Mål

Ryttaren tränar sig på att rida till rätt avsprångspunkt. Dessutom tränar ryttaren på att rida målmedvetet och komma till beslut.
Övningen gör hästen smidig och lösgjord.

Svårighetsgrad
Övningen kan användas av ryttare på olika utbildningsnivåer. Den kan ridas både över bommar/cavaletti och över hinder. Svårighetsgraden avgörs av hur korta vägar ryttaren rider. Orutinerade ryttare eller hästar kan rida större svängar och ta mer tid på sig, medan mer rutinerade ryttare kan rida kortare vägar. Det är ridningen före, över och efter hindret - samt fram till nästa hinder - som är det viktiga.

Hinderuppställning
Övningen kan ridas med två bommar/cavaletti eller två hinder (ett rättuppstående och en oxer) med en hinderhöjd på upp till cirka en meter. 

Hoppövning
Rid på en åttvolt i galopp över de båda hindren. Starta med att rida större vägar med stora, mjuka svängar där du kan påverka vägen genom att flytta ut hästen för den inre skänkeln. Vidga vägen och försök hitta en bra rytm i ridningen. Försök att få bommar eller hinder att ligga mitt i hästens galoppsprång.

När du har fått flyt i övningen och hittat en bra rytm kan du öka svårighetsgraden genom att rida kortare och kortare väg. Målet är att du ska kunna rida i samma rytm både före, över och efter hind­ret. Nyansera och variera hästens galoppsprång. Det viktiga är att du tar ett beslut och tar hindret "där det kommer".

Tänk på
Oavsett om du rider lång eller kort väg mot hindret ska hästen vara rak det sista galoppsprånget före hindret. Påverka hästen till att ta den inre skänkeln och möt upp på yttersidan med både skänkel och hand för att få den rak. Både före hindret och i avsprånget är det viktigt att du använder ledande tygeltag, att du är med hästen i rörelsen och att blicken redan är riktad mot nästa hinder och nästa sväng.

Källa: http://www.tidningenridsport.se/Article.aspx?m=45207&a=346458

Kommentarer
Postat av: Mickan

Tyckte att det var en bra övning eftersom man kan anpassa efter olika individer och så behöver man inte plocka fram så mycket hindermaterial! :)

Postat av: Sara

jo d e bra, men ingen övning man har nytta av nu direkt när man ändå inte kan hoppa på volten. hitta bra lösgörande övningar som är bra för unghästar som inte kräver hinder eller bommar ;)

2010-03-05 @ 16:05:08
Postat av: Mickan

Ja det är sant =) Men jag tänkte att jag kan lika gärna lägga upp den och spara den här så har man den till senare ;)

2010-03-05 @ 22:33:44

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0